Det er vigtigt, at du har styr på dine forsikringer, når du skal ud at rejse. Hvis uheldet er ude, kan det blive en dyr fornøjelse, hvis du ikke på forhånd har sikret dig de rigtige dækninger.
Du kan her læse de vigtigste ting, du skal vide om forsikringer under rejsen og hvordan du sikrer dig de rigtige dækninger.
Det gule og det blå sygesikringsbevis
Med det gule sygesikringsbevis er du sikret gratis lægehjælp og hospitalsbehandling i Danmark. Det gælder også, når du tager på ferie indenlands. Tidligere var det sådan, at det gule sygesikringsbevis også gjaldt ved rejser i EU, men sådan er det ikke længere. For at få ret til læge- og hospitalshjælp, skal du og medlemmerne af din husstand have det særlige blå sygesikringsbevis.
Det blå sygesikringsbevis dækker i EU, Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz og det sikrer dig ret til lægehjælp på de samme vilkår som borgerne i det land, du rejser i. Du kan ikke forvente de samme vilkår som i Danmark. Behandlingen kan være bedre, men den kan også være ringere. Først og fremmest kan du risikere at skulle betale for nogle ydelser, som i Danmark er gratis.
Vær opmærksom på, at det blå sygesikringsbevis kun gælder for en 5-årig periode. Så hvis du allerede har et, skal du huske at tjekke, om det stadig er gyldigt.
Men selv om du rejser i et af de nævnte lande, kan det være en god ide at have en supplerende rejseforsikring. Så er du sikker på at være dækket i en række tilfælde, som ikke er dækket af det blå sygesikringsbevis. Men husk at en rejseforsikring er et supplement. Rejser du i EU skal du under alle omstændigheder medbringe det blå bevis.
Rejseforsikringens indhold
Afhængigt af, hvor du skal hen, kan du købe en forsikring, der dækker i Europa, eller i hele verden. Der er ikke forskel på indholdet – kun på prisen.
Bemærk, at en privat rejseforsikring kun dækker på ferierejser. Skal du på forretningsrejse, skal din virksomhed eller arbejdsgiver tegne en særlig rejseforsikring.
En rejseforsikring vil typisk dække følgende:
- Udgifter til lægebesøg eller behandling på sygehus, hvis du kommer til skade.
- Hjemtransport, hvis du bliver alvorligt syg og har brug for behandling i Danmark
- Sygeledsagelse. Hvis du har brug for ledsagelse på hjemrejsen, dækker forsikringen også udgifter til det.
- Tilkaldelse. Hvis du bliver alvorligt syg og har brug for, at der tilkalde et familiemedlem.
- Erstatningsrejse. Hvis mere end halvdelen af din ferie bliver ødelagt på grund af sygdom og tilskadekomst, får du dækket udgifterne til en erstatningsrejse
- Ødelagte feriedage. Hvis det er mindre end halvdelen af ferien, der bliver ødelagt, vil du typisk kunne få erstatning for de ødelagte feriedage
- Forsinket bagage og forsinket fly. Dækker omkostninger til kost og logi, hvis det ikke betales af flyselskabet.
Der er ikke stor forskel på selskabernes dækninger – de bruger i vid udstrækning nemlig den samme leverandør. Skal du på skiferie, er der dog grund til at være særligt opmærksom. Nogle selskaber kræver, at du tegner en særlig tilvalgsdækning for at få forsikret dine ski. Desuden er der forskel på, om selskaberne dækker udgifter til redning og eftersøgning – noget der desværre godt kan være særlig relevant på aktive ferier.
Køb af rejseforsikring
Bestiller du rejse hos et flyselskab eller et rejseselskab, vil du med stor sikkerhed få tilbudt en rejseforsikring. Den vil med stor sandsynlighed dække de tilfælde, der er beskrevet ovenfor, og det kan være et udmærket valg.
Rejser du flere gange på et år, hvilket mange af os gør, er det dog ikke sikkert, at det er den bedste forretning. Den forsikring, du køber hos fly- eller rejseselskabet, dækker kun den specifikke rejse og er derfor forholdsvis dyr.
Hos dit forsikringsselskab vil du kunne tegne rejseforsikring som en tilvalgsdækning til din indboforsikring. Det vil ofte være et bedre valg.
Og husk at tjekke dine forsikringer med mellemrum. Dine behov ændrer sig med tiden og det samme gør den pris, du skal betale.