Man skal ikke have opholdt sig ret længe i Spanien, før man introduceres for disse lækre skinker, som indbydende hænger ned fra loftet i de fleste tapasbarer og spisehuse med respekt for sig selv. Skinke der skæres ud i fine, tynde skiver af kyndige hænder og som bliver spist som den ypperste delikatesse når spanierne går på tapasbar eller måske skal forkæles med en firmafrokost.
De fineste af slagsen, stammer fra det spanske sortfodssvin ‘Pata Negra’. Modsat almindelige grise, lever disse ‘Pata Negra’-grise, et luksusliv på spansk friland. De fordres med godt og naturligt foder – bl.a. med ‘bellotas‘, agern fra de spanske egetræer – majs, frisk græs, urter, rødder og oliven. Vi taler om dyr der tuller glade rundt på store udendørs vidder og som med garanti bliver nusset bag ørerne mindst en gang om dagen. Det er muligt, at grisene lever bedre end bønderne selv, i alt fald så er der her tale om ægte ‘grisevelfærd’.
God tid – god kvalitet
Efter grisebassen er slagtet, tilskåret og saltet – lagres de i op til 36 måneder. Typisk spansk at tage sig så god tid – men sikke et resultat der opnås. Det færdige produkt er eksklusivt, præget af kvalitet og kan opnå hvinende kilopriser. Men der er tale om en cyklus der kommer alle til gode: Svinebonden er glad og slår selv krøller på halen, produktet er topkvalitet og derfor altid noget man kan bruge på tapasbarer og i fine slagterbutikker. Kødet eksporteres til hele verden og kunderne ved alle, at dette er en eftertragtet kvalitetsvare. Kostbar, men rig i kvalitet – og køber derfor skinken i mindre og mere beskedne portioner. Dette er igen godt for helbredet, netop fordi den slags handler om kvalitet og ikke kvantitet. Faktisk er Ibérico-skinken en succeshistorie hele vejen rundt.
Mad fra verden til den danske firmafrokost
Vi rejser mere – og vi rejser længere væk – end nogensinde før. Verden er kommet tættere på, ikke mindst når det handler om spændende mad og nye retter fra alverdens køkkener.
Spanske skinker og tapaslækkerier, er blevet populære herhjemme, danskerne har taget de små, fine retter til sig. Specielt som frokostretter eller hvis en firmafrokost skal have et specielt tema, er spanske retter et godt valg. Der findes flere professionelle der leverer catering i København og som er i stand til at bringe mad fra hele verden ind på frokostbordet. For mere info om catering i Købehavn og idéer om mad fra verden, se evt. www.kragerupogko.dk.